Kopřivová polévka I Europark

Jarní kopřivová polévka

Zkusili jste někdy polévku z kopřiv, kterých najdete všude plno? Kopřiva v polévce nejenže skvěle chutná a bývá tak běžnou součástí menu francouzských restaurací, ale také pomáhá snižovat krevní tlak, působí proti zánětům močových cest a zvyšuje obsah železa v krvi. 

Kopřivovou polévku si navíc snadno připravíte sami doma. Stačí si navléci rukavicemi, nasbírat kopřivy a můžete se pustit do vaření dle receptu níže. 

Ingredience (na 4 porce)
1 velká cibule
2–3 velké brambory
1 lžíce másla
500 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
200 g mladých kopřiv
180 g zakysaná smetana

Na ozdobu
Jedlé květy (plicník lékařský, sedmikrásky, prvosenka bezlodyžná)

kopřivová polévka

 

Postup přípravy
Cibuli a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte máslo a orestujte cibuli dozlatova. Přidejte brambory, krátce je opečte a zalijte vývarem. Zahřejte až k varu, poté ztlumte na střední teplotu a vařte, dokud brambory nezměknou.

Mezitím očistěte kopřivy (používejte rukavice), omyjte je a ostříhejte pouze měkké části stonků. Použijte pouze horní výhonky. Kopřivy vsypte do vroucího vývaru a krátce spařte (nevařte je dlouho).

Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka nebo podle chuti. Kopřivy nebudou pálit, ani když zůstanou v polévce její větší kousky. Polévku rozlijte do talířů, ozdobte smetanou a jedlými kvítky.

kopřivová polévka

 

kopřivová polévka

 

 

kopřivová polévka

Dobrou chuť!