Pokud pro toto období existuje recept na dokonalé spojení chuti a zdraví, tak potom je to šeříkový sirup! Připravte si dle postupu níže tento kouzelný bylinkový elixír se skvělým šeříkovým aroma a spoustou léčebných účinků. Šeříkový sirup vás nejenom osvěží, ale podpoří vaší imunitu!
Co potřebujete k přípravě šeříkového sirupu
1 hrnek cukru - nejlépe třtinového
1 hrnek natrhaných šeříkových květů
1 citron, nebo kyselinu citronovou
Postup
Hrnek cukru nasypeme do hrnce s jeden a půl hrnku vody a přivedeme k varu. Až se cukr rozpustí, přidáme otrhané květy šeříku (jeden hrnek) a necháme 10–15 minut pozvolna probublávat. Můžeme přidat šťávu z citronu, nebo kyselinu citronovou jako konzervant.
Sirup přecedíme, ještě horký nalijeme do čisté a suché láhve, necháme vystydnout a skladujeme v lednici.
Léčivé účinky šeříku
Šeřík je bohatý na vitaminy B a C, působí protizánětlivě a antipyreticky. Kromě toho pomáhá při kašli, funguje jako diuretikum, detoxikuje tělo a chrání játra. Jeho antimikrobiální a antivirové vlastnosti posilují imunitní systém.
Čaj či odvar se využívají i jako obklady na kožní problémy jako růžovka, ekzémy a vředy, či na záněty spojivek a otoky pod očima, zlepšují pružnost pokožky a slouží jako ústní voda, účinná proti aftům, zánětům dásní a dalším potížím ústní dutiny.
Šeřík zmírňuje bolesti hlavy a migrény, pomáhá při žaludeční nevolnosti a má léčivé účinky při zduřelých mandlích, bolesti v krku, revmatismu a dně. (Zdroj: bylinkyprovsechny.cz)