Velikonoční beránek je tradičním sladkým dezertem, který se připravuje během Velikonoc. Pečení beránka má dlouhou tradici v křesťanském světě, sahající až do středověku, přičemž symbolizuje Ježíše Krista a jeho oběť. Beránek také evokuje nevinnost a víru a během Velikonoc je zvykem ho umístit na stůl s mašlí kolem krku jakožto sváteční symbol.
Chcete si zkusit upéci svého velikonočního beránka? TopMix vám poradí jak na to! 😀
Ingredience
2,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
špetka soli
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
3 vejce
0,5 hrnku oleje
1 hrnek mléka
kůra z 1 citrónu





Příprava
Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Zašleháme mléko. Mouku, kypřící prášek a citronovou kůru, špetku soli smícháme v druhé míse.
Mléko s vejci nalijeme do sypké směsi, přilijeme olej a utřeme hladké těsto. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 až 50 minut.
Dobu pečení si každý přizpůsobí podle pečení trouby. Upečeného beránka vyndáme z trouby a necháme formu vychladnout. Teprve potom beránka vyklopíme, pocukrujeme a ozdobíme. Uvážeme mašli a podáváme.